Spot Shade

Melissa Lui*

Posted on Friday, November 12th, 2010 at 9:18 pm

Responsive Reading Space is an exploration of how individuals and their actions might begin to manipulate static environments.

This project took place over the course of a day in the Daniels Faculty of Architecture, Landscape and Design Library. A paper screen comprised of ten vertical members, was situated in a glazed reading alcove looking onto College Street.  Five photocells were positioned between the window and the screen, detecting outdoor light conditions. The photocell that reads the highest light intensity triggers a corresponding fin to rotate to a closed position.  Meaning, a person sitting in the space would be exposed to ambient light rather than direct sun light. Throughout the day, subtle changes take place on the screen as fins close to mimic the movement of the sun. Another important component of the installation is that the system can only be set in motion if presence is perceived in the space. A single chair in the alcove is equipped with a pressure sensor that detects when someone is sitting in it. Responsive Window is a project that allows the individual to interact with its constructed environment.

*Guided by: Rodolphe el-Khoury and Nashid Nabian


Tags: , ,

blog comments powered by Disqus